wtorek, 4 listopada 2014

Skandynawskie inspiracje- Vetekrans, szwedzki drożdżowy wieniec




Moja wielka fascynacja Skandynawią zaczęła się gdy w 8 klasie szkoły podstawowej dostałam w swe ręce pierwszy tom "Sagi o Ludziach Lodu". To była miłość od pierwszego zaczytania. Margit Sandemo okrasiła swoje książki pięknymi opisami Skandynawskiej przyrody, które doskonale odzwierciedlały urodę tej części świata. Minęły lata a ja nadal uwielbiam wszystko co związane z krajami skandynawskimi. Fascynuje mnie również kuchnia skandynawska, stworzona z regionalnych produktów, prosta ale nadzwyczaj smaczna. Dziś proponuję wam szwedzki wieniec drożdżowy z nadzieniem cynamonowym. Wieniec jest oblany kawowym lukrem, jest to prosty deser ale jego smak najwspanialszy :)
Przepis pochodzi z tej strony i dodaję go do akcji Kuchnia skandynawska




ciasto drożdżowe:


3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki rozpuszczonego masła
2 duże jajka
2 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli


nadzienie:

1/2 szklanki bardzo miękkiego masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu


lukier:

3 łyżki kawy
1 szklanka cukru pudru




Zacznij od przygotowania ciasta.Ja używam maszynki do chleba, wkładam wszystkie składniki do maszynki, nastawiam program do wyrabiania ciasta i zajmuję się innymi przyjemnymi rzeczami. Ciasto robi się samo :). Jeżeli nie masz maszynki do chleba umieść wszystkie składniki w misce, wyrób je mikserem z łopatkami w kształcie haka. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i pozwól mu wyrosnąć przez co najmniej 2-3 godziny.
Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy na prostokąt, rozsmaruj na nim miękkie masło, posyp je cukrem i cynamonem. Zachowaj mały margines żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia.
Zwiń ciasto w roladę, połącz końce i uformuj wianuszek. Przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem delikatnie posmaruj po wierzchu białkiem. Za pomocą ostrego noża natnij wieniec w równych odstępach. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut aż ciasto ładnie się zezłoci. Ciasto przestudź, w cukru i kawy przygotuj lukier i polej nim ciasto.



Kuchnia skandynawska 2014


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam szwedzkie wypieki z korzenną nutą. Ten wieniec prezentuje się imponująco. Witam Cię serdecznie w mojej akcji i zapraszam do dodawania kolejnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że mogłam wziąć udział,bardzo ciekawa akcja,na pewno coś jeszcze dodam :)

      Usuń
  2. Mmm, cudowny :)
    Ja pokochałam kuchnię skandynawską po kilku latach mieszkania w Danii - nie była to miłość od pierwszego zjedzenia ;) Ale teraz naprawdę ją doceniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie miałam okazji odwiedzić żadnego z krajów skandynawskich ale uwielbiam i w końcu tam dotrę :)

      Usuń
  3. Czytałam lub raczej "chłonęłam" całą tą sagę ! :) A Norwegię sama kilka razy już odwiedziłam.

    OdpowiedzUsuń