Początek października,liście obficie spadają z drzew,jest przenikliwie zimno.Wyczekiwałam z utęsknieniem złotej polskiej jesieni,niestety w tym roku natura miała inne plany.Dnie deszczowe przeplatają się dniami wietrznymi kiedy lodowaty wiatr przewiewa do szpiku kości.Nawet Rudziszon odczuwa te chłody, znalazła sobie przytulny kącik w mojej sypialni i tam spędza jesienne popołudnia.Wyjątkiem są chwilę,gdy gotuję bądź piekę w kuchni.Dziś też tak było,Nuka asystowała mi przy robieniu dyniowego puree i poznawała nowe smaki tj. pałaszowała kawałki surowej dyni. Puree z dyni potrzebowałam do mojego dzisiejszego wypieku- jesiennego brownie z dynią.Pyszny deser,polecam jeść na ciepło,obficie polany czekoladowym ganache :p
składniki:
100 g czekolady deserowej
100 g masła
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru trzcinowego
3 jajka
szczypta soli
dyniowe nadzienie:
1/2 szkl. puree z dyni
100 g waniliowego serka homogenizowanego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ganache:
100 g czekolady deserowej
1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30%
Kwadratową foremkę do wypieków wyłóż papierem do pieczenia.Składniki dyniowego nadzienia wymieszaj za pomocą trzepaczki w miseczce.Czekoladę i masło roztop w rondlu, lekko przestudź.Masę maślano-czekoladową przelej do dużej miski.Wbij do niej jajka i wymieszaj dokładnie trzepaczką,dodaj mąkę,cukier trzcinowy oraz szczyptę soli,utrzyj wszystko razem.3/4 gotowej masy wylej do foremki,wyrównaj.Za pomocą łyżki stołowej nałóż kleksy dyniowego nadzienia,na wierzch wyłóż resztę czekoladowej masy.Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika,piecz przez 20-25 minut.Gotowe ciasto ostudź,pokrój na porcje.
Czekoladę i śmietankę rozpuść w rondlu,lekko przestudź i oblej nią ciasto.Dyniowe brownie najlepiej smakuje na ciepło.
sezon dyniowy trwa (source Pinterest)
i jeszcze więcej dyni :) (source Pinterest)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz