poniedziałek, 20 maja 2013

Kruche babeczki z nadzieniem wiśniowo-czekoladowym




Uwielbiam wiśnie,ich cierpko-słodki smak i to jak się do mnie uśmiechają swoimi rubinowymi oczętami.Niestety na sezon wiśniowy muszę jeszcze trochę poczekać.Wczoraj miałam chęć na deser o smaku wiśniowym,mój wybór padł na kruche babeczki.Postanowiłam je nadziać konfiturą wiśniową i zwieńczyć kremem czekoladowym.Wyszło wybornie,przypomniałam sobie smak i zapach lata.
Najbardziej czasochłonne jest przygotowanie kruchych spodów,później to już fraszka.Zapraszam do kuchni :)


Składniki:

100 g masła
2 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki bardzo zimnej wody
3 łyżki cukru pudru

nadzienie:

200 g konfitury wiśniowej
200 g masła
100 g mlecznej czekolady
50 g deserowej czekolady

migdały w płatkach
wisienki kandyzowane



Składniki przeznaczone na ciasto zagnieć szybko,ciasto zawiń w folię spożywczą i schładzaj przez minimum godzinę.Po tym czasie odrywaj kawałki ciasta i wylep nimi foremki na babeczki.Każdą babeczkę nakłuj widelcem.Piecz przez 20-30 minut w temperaturze 160 stopni.Z podanych składników otrzymałam 18 babeczek.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,lekko przestudź,dodaj do niej miękkie masło w kawałkach,dokładnie wymieszaj.Masę schłódź na tyle aby można ją wyciskać przez rękaw(15-20 min. w lodówce).Babeczki ułóż na tacy,do każdej nałóż po łyżeczce konfitury.Następnie udekoruj schłodzonym kremem czekoladowym.Wierzch udekoruj płatkami migdałowymi oraz wisienką kandyzowaną.Babeczki przechowuj w lodówce.




piątek, 17 maja 2013

Muffinki cappuccino z truskawkami



Te ślicznotki puszczają oczko do wszystkich wielbicieli truskawek i cappuccino.Absolutnie pyszne, rozpływające się w ustach z truskawkowym akcentem.Idealne gdy masz ochotę zaspokoić apetyt na coś słodkiego ale niekoniecznie chcesz się zmęczyć. Muffinki powstały od niechcenia, za to wyglądają efektownie i są bardzo smaczne.Zapraszam na babeczkę :)

Składniki:

100 g masła
1 jajko
12 truskawek
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cappuccino w proszku (użyłam kawy po wiedeńsku)

polewa i dekoracja:

200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cappuccino w proszku

12 truskawek
30 dag gorzkiej czekolady
łyżeczka oliwy
2 łyżki migdałów w płatkach



Masło roztop w rondlu lub mikrofalówce,lekko przestudź,przełóż do dużej miski.Do masła wbij jajko,dodaj cukier i za pomocą trzepaczki wymieszaj niezbyt dokładnie.Truskawki zmiksuj w blenderze,dodaj do masy maślanej,wymieszaj.Dodaj kolejno mąkę,cappuccino i proszek do pieczenia.Wymieszaj wszystko aż składniki się połączą.Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je do 3/4 wysokości.Piecz przez 20-30 min w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
Czekoladę i oliwę roztop w mikrofalówce.Truskawki przeznaczone do dekoracji maczaj w czekoladzie,ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem.Schładzaj w lodówce przez 20 minut.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i cappuccino.Przestudzone muffinki udekoruj bitą śmietaną,każdą muffinkę obsyp płatkami migdałowymi.Na wierzchu umieść truskawkę.Z podanej ilości otrzymałam 12 muffinek,aby były smaczne przechowuj je w lodówce.




Frosty bananas





Maj,wiosna w pełni,słoneczne dni wypełniają nam czas.Wiosna w sercu i wiosna w kuchni :) Rzadziej zaglądam do kuchni,nie chcę tracić ładnej pogody i cennej witaminy D,którą słońce obdarza nas teraz w nadmiarze.Gdy zaglądam do kuchni,staram się aby słodkości były ekspresowe i proste.Chyba każdy z nas w porze ciepłej poszukuje słodkich przekąsek,które na ochłodzą.Mrożone banany to bardziej pomysł niż przepis.Na pewno znacie je,bo są bardzo popularne.Ja podpatrzyłam je kiedyś u Tomka Woźniaka i postanowiłam uraczyć się nimi dla ochłody.Nie zawiodłam się,mrożone banany to strzał w dziesiątkę.Jeden z moich top 10 przysmaków.


Składniki:

4 banany
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka oliwy (lub oleju)
kolorowa posypka
8 patyczków do lodów



Banany przekrój na połówki.Każdy nabij na patyczek do lodów.Czekoladę wraz oliwą roztop w mikrofalówce.Za pomocą łyżki oblej hojnie każdego banana.Nadmiar czekolady strząśnij.Posyp kolorową posypka.Umieść na kratce lub blaszce wyłożonej pergaminem.Wstaw do zamrażarki na 50 min.