▼
niedziela, 31 marca 2013
Babka piaskowa
Wielkanoc,zielone święta...a za oknem biało.Postanowiłam więc kolorystycznie pocieszyć moje i mam nadzieję wasze oczy.Lubię święta,głównie za leniwie płynący czas,za to że nigdzie nie muszę spieszyć,za czas spędzony z najbliższymi.Dziś do herbaty proponuję kawałek babki piaskowej.Delikatne,rozpływające się w ustach ciasto z wyraźnym cytrynowym aromatem.Wesołego Alleluja!
składniki:
4 jajka
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki ekstraktu cytrynowego
lukier:
1 białko
1/2 szklanki cukru pudru
kandyzowana skórka pomarańczowa (do dekoracji)
Do dzieła :).Jajka rozdziel,żółtka odłóż na później,białka ubij na sztywno.Miękką margarynę utrzyj na puch z cukrem,dodawaj kolejno po jednym żółtku.Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia,stopniowo dodawaj do masy,dokładnie utrzyj.Wmieszaj skórkę z cytryny oraz ekstrakt.Na koniec dodaj ubite białka,wymieszaj delikatnie aby nie zepsuć struktury ciasta.Ciasto przełóż do foremki babkowej z kominem.Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika,piecz przez 3-40 minut do suchego patyczka.Gotową babkę przestudź.Białko ubij na sztywno,dodaj cukier puder.Miksuj do momentu gdy uzyskasz lśniący lukier.Udekoruj babkę lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.Lukier potrzebuje około 60 minut na zastygnięcie.Po tym czasie krój grubo i nie żałuj sobie wielkanocnej babki :)
środa, 20 marca 2013
Torcik cappuccino
Oto ciasto,które zawojuje każdego wielbiciela kawowego napoju. Kawowo-czekoladowe blaty przełożone kremem cappuccino zwieńczone śmietankową chmurką o tym samym smaku i obsypane czekoladowymi wiórami.Nie lada gratka dla łakomczuchów.Dziś przypada pierwszy dzień astronomicznej wiosny i wyczułam w powietrzu pierwsze nuty ciepła.Oby tak dalej :).Zapraszam na five o'clock i kawałek torciku cappuccino.
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
Składniki:
5 jajek
125 g gorzkiej czekolady
125 g masła
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
150 g cukru
125 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
250 g serka mascarpone
250 g śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
60 g cappuccino (użyłam o smaku kawy po wiedeńsku)
3 łyżki cukru
wierzch:
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
20 g cappuccino
pół tabliczki mlecznej czekolady
Zacznijmy od przygotowania tortownicy o średnicy 24 cm.Dno wyłóż pergaminem,boki posmaruj masłem.Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.Czekoladę i masło roztop na małym ogniu, lekko przestudź.Rozdziel białka od żółtek.Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.Dodaj partiami przestudzoną czekoladę z masłem.Gdy dokładnie utrzesz powstałą masę dodaj partiami mąkę kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia.Gdy wszystko dokładnie wymieszasz dodaj po łyżce ubite białka i delikatnie mieszaj.Tak przygotowaną masę wyłóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika.Piecz przez ok. 30 min. do suchego patyczka.Ciasto wystudź.
Teraz przygotujemy krem.Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki),przestudź.Śmietankę ubij cukrem na sztywno.Dodaj po łyżce serek mascarpone oraz cappuccino.Dokładnie utrzyj,wlej żelatynę i jeszcze raz wymieszaj.Przestudzone ciasto przekrój na pół.Zapnij obręcz tortownicy wokół spodu i wyłóż na niego masę cappuccino.Przyłóż górnym krążkiem,lekko dociśnij.Wstaw do lodówki.
Przygotuj wierzch torciku.Ubij śmietankę na sztywno z łyżką cukru.Gdy śmietana będzie sztywna dodaj cappuccino i dokładnie wymieszaj.Wyłóż na wierzch tortu.Czekoladę roztop,rozsmaruj na desce i włóż na 10 minut do zamrażarki.Za pomocą noża zeskrob wióry i udekoruj nimi tort.Przed podaniem warto schłodzić tort przez ok. godzinę.
poniedziałek, 18 marca 2013
Muffinki Pina Colada
Składniki na 12 muffinek:
100 g miękkiego masła
2 jajka
słoik dżemu ananasowego (280 g)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki rumu
polewa:
200 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki soku anansowego
dodatkowo:
12 czereśni koktajlowych
12 cząstek ananasa
2 łyżki wiórków kokosowych
25 ml blue curacao
2 łyżki cukru trzcinowego
Zacznij od przygotowania ciasta.Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na puch.Dodaj dżem ananasowy,wiórki,sodę,mąkę oraz rum i utrzyj wszystko na gładka masę.Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 160 stopni.Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami.Napełnij je do 3/4 wysokości ciastem.Piecz przez 20-25 min.Serek mascarpone utrzyj z sokiem ananasowym i cukrem pudrem.
Gotowe,przestudzone muffinki dekoruj serkiem za pomocą łyżeczki.Każdą muffinkę udekoruj cząstką ananasa,czereśnią,wiórkami kokosowymi.Muffinki wstaw do lodówki na kwadrans.W małym garnuszku podgrzej blue curaco,dodaj cukier trzcinowy i zagotuj do uzyskania gęstego syropu.Lekko przestudzonym syropem pokrop każdą muffinkę.Gotowe :)
środa, 13 marca 2013
Paradise cupcakes
Paradise cupcakes czyli rajskie muffinki.Dziś rano zobaczyłam za oknem morze .... śniegu.Niestety, to było dla mnie zbyt wiele.A gdzie ta wiosna?Gdzie słońce?Moim zdaniem zostało gdzieś na Hawajach.Tak więc postanowiłam się przenieść tam,gdzie jest słońce.Zapraszam na egzotyczną podróż do raju :)
Składniki na 12 muffinek:
100 g masła,roztopionego
2 jajka
1/2 szklanki proszku budyniowego,smak waniliowy
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
nadzienie:
9 łyżek wiórek kokosowych
9 łyżek mleka
8 łyżek cukru
dekoracja:
200 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe
Zacznijmy od przygotowania nadzienia.Wiórki kokosowe,mleko i cukier umieść w rondlu i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. do momentu kiedy masa zgęstnieje.Gotową masę ostudź,odstaw na później.
Wszystkie składniki na muffinki umieść w dużej misce i za pomocą trzepaczki utrzyj je na jednolitą masę.Rozgrzej piekarnik do 170 stopni,formę na muffinki wyłóż papilotkami.Napełnij je do 1/2 wysokości masą babeczkową.Teraz nałóż do każdej muffinki nadzienie kokosowe (2 łyżeczki na każdą muffinkę).Tak przygotowane babeczki wstaw do piekarnika na 20-30 min.Gdy będą złote to znak że są gotowe.
Teraz przygotuj polewą.Czekoladę roztop w kąpieli wodnej,lekko przestudź.Schłodzoną śmietankę ubij z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno.Dodawaj partiami przestudzoną czekoladę.Na końcu wsyp łyżkę wiórków kokosowych,wymieszaj dokładnie.Tak przygotowaną masą udekoruj każdą muffinkę.Każdy wierzchołek obsyp hojnie wiórkami kokosowymi i zjadaj ciesząc się rajskim słońcem.
wtorek, 12 marca 2013
Espresso cupcakes
Muffinki espresso,wspomnienie minionej niedzieli.Kubek gorącej herbaty i czekoladowo-kawowa rozkosz,na poprawę nastroju,na smutki,na brzydką pogodę.Pomogło,smutki przegnane,pogoda nie przeszkadza.Przepisuję jedną dziennie wszystkim,którzy potrzebują panaceum na "końcówkę mocy".Zima powróciła ale na krótko,nie damy się jej.Zapraszam do kuchni :)
Składniki na 12 sztuk:
100 g masła,rozpuszczonego
1 jajko
70 ml naparu espresso (jeśli nie masz ekspresu,użyj kawy rozpuszczalnej)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kefiru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
polewa:
200 g miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 czubate łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki na muffinki umieść w dużej misce i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.Rozgrzej piekarnik do 170 stopni,formę na muffinki wyłóż papilotkami.Napełnij je do 3/4 wysokości ciastem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Muffinki potrzebują około 20 minut aby się upiec.Dla pewności kontroluj stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem.Gotowe muffinki ostudź.Czekoladę przeznaczoną na polewę rozpuść w kąpieli a następnie ostudź.Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem,kawą i ekstraktem waniliowym.Dodaj przestudzoną czekoladę i utrzyj do połączenia składników.Za pomocą rękawa udekoruj muffinki. Możesz dodatkowo obsypać je czekoladową posypką.