piątek, 22 kwietnia 2016

Proste ciasto kokosowo-owsiane z budyniem i rabarbarem









Piątek, piątek weekendu początek. Musze przyznać,że ja zainaugurowałam ten dzień bardzo przyjemnie. Po pierwsze mam dziś urlop, a więc poranek miałam bardzo spokojny, bez nerwowej bieganiny. Po drugie, wczoraj wieczorem przygotowałam tartę, bardzo prostą ale mega pyszną, tarta więc uświetniła dzisiejsze przedpołudnie. Po trzecie, reaktywowałam dziś sezon na bieganie. Wzięłam Rudziszonka na przebieżkę do lasu, pogoda nieco wietrzna ale słoneczna. Ku mojej uciesze przerwa zimowa aż tak nie dała mi w kość i obeszło się bez zadyszki. Jeśli już jestem przy bieganiu to muszę wam wyznać,że ja super biegaczem nie jestem, zdecydowanie bardziej wolę koński grzbiet lub rower. Dlaczego zatem się męczę??? Już mówię, otóż zapisałam się na Runmageddon, 12 km biegu z przeszkodami na warszawskim Służewcu. A co!!! Jak się bawić to na całego,a że biegnie nas kilka sztuk to zabawa będzie przednia. Rozumiecie zatem,że niewielkie przygotowanie na pewno się w tej sytuacji przyda.Wracam do liczenia. Po czwarte, już za chwilę, już za momencik wyjeżdżam do Muszyny na krótki wypad i spotkanie z przyjaciółmi. Mam nadzieję,że i u was same powody do radości. Jeśli w ten weekend najdzie was chętka na małe co nieco, szczerze polecam ciasto kokosowo-owsiane z budyniem i rabarbarem. Ciasto które przygotowałam w kwadrans, bez specjalnego zaangażowania i które smakowało mi dziś najlepiej na świecie. Ciasto jest bezglutenowe, użyłam do niego mąki owsianej bezglutenowej, budyń, którego użyłam jest zrobiony na skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej. Jeżeli gluten wam nie straszny śmiało możecie użyć mąki pszennej. Myślę,że nie odbierze to smaku tarcie. Zostawiam was zatem z przepisem i życzę wam udanego weekendu :)









ciasto:

80 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej

budyń:

torebka budyniu śmietankowego z cukrem (użyłam Winiary, ponieważ nie zawiera pszenicy)
400 ml mleka

ponadto:

4 łodygi rabarbaru
4 łyżki cukru trzcinowego
cukier puder do oprószenia





Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Zimne masło pokrój w kosteczkę i włóż do miski, dodaj do niego cukier trzcinowy, mąkę owsianą oraz wiórki kokosowe. Zagnieć szybko kruszonkę.
Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, lekko przestudź. Rabarbar umyj, pokrój na małe kawałki. Na dno tortownicy wysyp 2/3 kruszonki, delikatnie ugnieć dłonią. Na kruszonkę wyłóż jeszcze ciepły budyń, wyrównaj wierzch. Na budyniu równomiernie rozłóż rabarbar, posyp go 4 łyżkami cukru trzcinowego. Na rabarbar wysyp resztę kruszonki. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 40 minut. Gotowe ciasto wystudź, przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. zrobiłam to ciasto wczoraj i jest mega pyszne 😃

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń