czwartek, 16 lipca 2015

Staromodne ciasto z jagodami, galaretką i kremem na domowym custard


 


Biszkopt z kremem, owocami i galaretką to wspomnienie dzieciństwa. Ciasto proste ale jakże smaczne. Biszkopt na wiejskich jajkach,puchaty i lekki, krem budyniowy na domowym budyniu mmm pychotka. Gdy nastawał sezon na truskawki i jagody, wiadome było,że w którąś niedzielę będzie super ciasto na deser. Krem nazywam staromodnym, bo w dzisiejszych czasach większość przepisów bazuje na gotowym budyniu, pomimo tego,że sama nieraz robię taki krem, wiem że z domowym budyniem odpada w przedbiegach. Na Five o'clock znajdziecie już krem na bazie tego budyniu (klik) w torcie truskawkowym. Dziś zapraszam na ciasto z kremem i jagodami. Mam duży sentyment do takich ciast, bo u nas w domu robiła je moja babcia. Ciasto wyruszyło ze mną na wycieczkę do sadu,stąd piękne zdjęcia z zielenią w tle. Przypomniały mi się czasy, gdy bawiliśmy się w sadzie w chowanego, wspinaliśmy się po jabłonkach. Zbieraliśmy papierówki na pierwszą wakacyjną szarlotkę, często wracaliśmy do domu z podrapanymi nogami i rękami upstrzonymi kropkami z soku z malin, które to zjadaliśmy prosto z krzaczka. Mogliśmy leżeć w trawie,zgadywać kształty chmur, patrzeć jak pająk niespiesznie tka swoją sieć między gałązkami malin. W trakcie dzikich gonitw uciekały nam spod stóp kuropatwy, nieraz do sadu zabłąkał się zając. Przyjemnie snuć takie wspomnienia gdy żyje się w pędzie, zapomina się o wszystkich guzach i siniakach, łzach kapiących po brudnych policzkach. Zostaje wspomnienie najlepszej na świecie zabawy.
Zapraszam więc po kawałek ciasta okraszonego wspomnieniami z dzieciństwa :)








biszkopt:

4 jajka,białka oddzielone od żółtek
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżka mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


staromodny krem:

3 żółtka
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru
400 ml mleka

200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru

ponadto:

200 g jagód
1 torebka galaretki jagodowej





Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz brzegi wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodawaj po jednym żółtku całość ubij na puszystą masę. Przesiej mąkę,kakao oraz proszek do pieczenia i dodawaj małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut. Gotowy biszkopt przestudź.
Teraz przygotuj krem. Mleko przelej do rondla,doprowadź do wrzenia. Żółtka utrzyj z cukrem na puch, dodaj ekstrakt waniliowy i skrobię,dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masę zalej wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszaj,masa powinna szybko zgęstnieć. Krem nie wymaga gotowania. Przestudź budyń, masło utrzyj z cukrem pudrem  i dodawaj partiami wystudzoną masę budyniową.
Jagody wypłucz dokładnie na sitku. Galaretkę zalej 300 ml wrzątku,wystudź. Zapnij obręcz od tortownicy wokół biszkoptu. Jeżeli masz chęć naponczuj biszkopt kawą. Na biszkopt wyłóż krem, wyrównaj wierzch i wyłóż jagody. Ciasto wstaw do lodówki a gdy galaretka wystygnie zalej nią jagody. Ciasto przechowuj w lodówce. Po schłodzeniu krem smakuje jak domowe lody :p




2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie :)
    Uwielbiam takie ciasta z historią w tle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, dawniej ciasta były prostsze,mniej udziwniane ale ile wspomnień z nimi związanych :)

      Usuń