sobota, 14 marca 2015

Tort marchewkowy przełożony marmoladą pigwową i kremem mascarpone





Uznacie,że oszalałam, to już trzeci z kolei tort na five o'clock. Tak czasem miewam, że jak wpadnę w szał pieczenia to torty wychodzą z mojej kuchni jeden za drugim. Ale co tam, zbliżają się święta wielkanocne to i może komuś z was któryś z moich tortów przypadnie do gustu. Idea tortu marchewkowego powstała podczas jednej ze stajennych rozmów. Może wydać się wam to trochę śmieszne ale już tłumaczę. Otóż w najbliższy poniedziałek moja kasztanka kończy 21 lat. W trakcie żartów i śmiechów padło zdanie,że trudno ale będę musiała upiec marchewkowy tort :) I tak od słów do czynów upiekłam. Oczywiście Arabelka go nie spróbuje ale dla niej mam hurtową ilość marchewkowych ciastek, więc nie będzie poszkodowana. Cóż mogę powiedzieć wam o tym torcie??? Jest wspaniały, wilgotny, korzenny. Krem mascarpone nadaje mu delikatności a marmolada pigwowa dodaje delikatnego kwaśnego posmaku. Myślę,że ten tort idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Od przyszłego tygodnia wprowadzę was w iście świąteczny nastrój bo biorę na warsztat moje ukochane mazurki. W planach mam również babki, drożdżową i jeszcze jedna hm może piaskową, jeszcze nie zdecydowałam.
Przyjemnie jest oderwać się kawałkiem takiego tortu od aktualnie nieciekawej sytuacji pogodowej. Drugi dzień deszcz zacina wściekle i ochłodziło się na tyle,że spacer z Rudziszonową staje się przykrą koniecznością. Wzdycham do ładnej pogody,która podobno rozgości się u nas po niedzieli, tęsknotę podsyca mój brat,który dziś zasypał mnie zdjęciami z Hiszpanii,gdzie wierzcie mi wiosna w pełni.
Przepis dołączam do akcji Wielkanocne smaki





tort marchewkowy:

1 szklanka startej marchwi
3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki mąki gryczanej
150 ml oleju
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


krem:

300 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru

oraz:

4 łyżki marmolady pigwowej
kandyzowana skórka pomarańczowa



Zacznij od przygotowania tortownicy, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj na puch z cukrem, dodaj olej dokładnie ubij. Teraz dodawaj partiami marchew, orzechy i mąkę. Na końcu wmieszaj przyprawy oraz sodę i proszek do pieczenia. Gotowym ciastem napełnij tortownicę,wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz przez 45 minut do suchego patyczka, gotowe ciasto wystudź i przekrój na trzy krążki.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem,dodaj mascarpone i dokładnie zmiksuj. Schłódź krem przez 15 minut w lodówce.
Teraz przełóż ciasto. Pierwszy krążek ciasta posmaruj 2 łyżkami pigwowej marmolady, nałóż 1/3 kremu. Przykryj kolejnym krążkiem, który również posmaruj resztą marmolady i 1/3 kremu. Przykryj wierzchnim krążkiem. Boki oraz wierzch tortu posmaruj kremem, na wierzchu ułóż kandyzowaną skórkę. Tort przechowuj w lodówce.





Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: