niedziela, 28 kwietnia 2013

Trifle a la Szwarcwald



Dzisiejszy dzień przywitał nas deszczową aurą.Powietrze przesycone jest wilgocią ale też zapachem wiosny.My się deszczu nie boimy,spaceruję więc z Rudziszonem,wracamy do domu zroszone kwietniowym deszczem.A po południu raczę moich łakomczuchów pysznym deserem.Szybko się go przygotowuje,efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.To trifle a la Szwarcwald,aksamitny,niezbyt słodki deser,który myślę,że przypadnie wam do gustu.Jedna z moich wariacji na temat angielskiego trifle.


składniki:

7 cienkich plastrów gotowej rolady czekoladowej z kremem (200 g)
słoik wiśni w zalewie (680 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki nalewki wiśniowej
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
425 ml mleka
2 żółtka
1 jajko
80 g czekolady mlecznej
300 ml słodkiej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
wióry z gorzkiej czekolady
kandyzowane wiśnie



Przygotuj szklane naczynie na trifle. Na dnie ułóż plastry gotowej rolady.Wiśnie przelej razem z syropem do rondla.Odlej 100 ml syropu i wymieszaj go z mąką ziemniaczaną.Wiśnie zagotuj,dodaj nalewkę wiśniową,zagęść mieszaniną syropu i mąki ziemniaczanej.Gdy mieszanka zgęstnieje wylej całość na plastry rolady i odstaw do wystygnięcia.Przygotuj krem czekoladowy.W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z cukrem.Wlej nieco mleka i rozetrzyj na gładką masę.Dodaj żółtka i jajko,dokładnie utrzyj.Resztę mleka rozgrzej w rondlu,doprowadź do wrzenia,a następnie cienkim strumieniem dolewaj do masy,cały czas ubijaj aż masa będzie idealnie gładka.Postaw miskę nad rondlem z gorącą wodą.Gotuj na małym ogniu,mieszaj masę do momentu aż zgęstnieje.Dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę i dokładnie wymieszaj.Wylej krem czekoladowy na przestudzone wiśnie.Całość schładzaj przez ok. 20 minut.Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.Udekoruj nią schłodzony deser.Wierzch obsyp wiórami czekolady i kandyzowanymi wiśniami.Przed podaniem schładzaj deser przez ok. 30 minut.




wtorek, 23 kwietnia 2013

Czekoladowy trifle z M&M's



Nie lada gratka dla wielbicieli czekoladowych słodkości.Brownie,mus czekoladowy,bita śmietana i M&M's, prawdziwa bomba kaloryczna ale za to jaka pyszna :p.Nie jest to może tradycyjny angielski trifle,na potrzeby moich domowych łakomczuchów poddałam przepis na trifle lekkiemu tuningowi.Porcja dla 6 czekożerców.


składniki:

400 g ciasta brownie
1 opakowanie M&m'sów crunchy
500 ml słodkiej śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru

na mus czekoladowy:

100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
100 ml słodkiej śmietanki 30%
3 jajka


Zaczniemy od wykonania musu czekoladowego.Czekoladę oraz śmietankę rozpuść w rondelku,nie gotuj.Dokładnie wymieszaj trzepaczką,lekko przestudź i wmieszaj żółtka.Białka ubij na sztywno.Gdy czekolada będzie chłodna wymieszaj ją delikatnie z ubitymi białkami.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.Przygotuj 6 pucharków.Układaj warstwami brownie,mus,bitą śmietanę oraz M&M'sy aż do wykończenia składników.
Użyłam domowego brownie,dzień wcześniej upiekłam i część odłożyłam do mojego trifle.Jeżeli masz chęć możesz użyć dowolnego ciasta.
Deser warto schłodzić ok. 30 minut przed podaniem.







niedziela, 7 kwietnia 2013

Truskawkowe ślicznotki






Zbliża się pora niedzielnej popołudniowej herbaty.Na moim stole goszczą dziś truskawkowe ślicznotki,czyli kruche babeczki wypełnione limonkowym kremem i zwieńczone truskawką.Cóż tu pisać mmm są pyszne,przetestowaliśmy je w południe i ciężko było się im oprzeć.Obudziły we mnie tęsknotę za wiosną,za kolorami i za sezonem truskawkowym.Słońce wychyliło się zza chmur,daje nadzieję na poprawę pogody.
Wiosna tuż,tuż a tymczasem zapraszam na babeczkę.


Składniki:

1/2 kostki zimnego masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru pudru
4 żółtka

krem:

100 ml słodkiej śmietanki 30%
125 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 limonki

10-12 truskawek



Zaczniemy od przygotowania babeczek.Zimno masło posiekaj,dodaj cukier,obie mąki oraz żółtka.Szybko zagnieć kruche ciasto.Jeżeli jest mało zwięzłe dodaj 2-3 łyżki zimnej wody.Owiń ciasto folią spożywczą,włóż na 1-2 godziny do lodówki.Po tym czasie wyciąg ciasto z lodówki,odrywaj małe kulki i wylep nimi foremki na babeczki.Każdą babeczkę nakłuj widelcem.Piecz w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.Z podanych składników otrzymasz około 20 babeczek.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem,dodaj serek mascarpone i sok z limonki,miksuj dokładnie.
Gotowy krem przełóż do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki,napełnij nim każdą babeczkę.
Truskawki opłucz,pokrój na połówki i udekoruj nimi każdą babeczkę.



czwartek, 4 kwietnia 2013

Cynamonowo-bananowe muffinki




Dzisiejszy dzień upływa mi pod znakiem cynamonu.Uwielbiam go za właściwości rozgrzewające i za cudowny aromat jaki nadaje wypiekom.Mój dzisiejszy wybór padł na muffinki,ponieważ potrzebowałam czegoś szybkiego i skutecznego.Każda muffinka skrywa banana a zwieńczona jest chmurką z bitej śmietany oprószonej kakao.Cóż więcej trzeba?Wstrzemięźliwości,bo nie sposób im się oprzeć :)


składniki (12 muffinek) :

125 g masła
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 małe banany

polewa:

200 ml słodkiej śmietanki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao rozpuszczalnego


Masło roztop w rondlu,przestudź.Do dużej miski wbij jajka,dodaj cukier,utrzyj za pomocą trzepaczki.wlej masło,dodaj kakao i jogurt,wymieszaj dokładnie.Na końcu przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem,dodaj do masy.Przemieszaj dokładnie.Formę na muffinki wyłóż papilotkami,napełnij do 3/4 wysokości ciastem.Banany pokrój na kawałki,włóż po jednym do każdej muffinki. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut do tzw suchego patyczka.Gotowe muffinki przestudź.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.Przestudzone muffinki udekoruj bitą śmietaną (ja użyłam do tego celu łyżki ) i obsyp obficie słodkim kakao.





środa, 3 kwietnia 2013

Waniliowe ciasteczka M&M's



Szukamy kolorów.Za oknem niestety wciąż monotematycznie więc my zapraszamy kolory do kuchni.Ciasteczka waniliowe to świetny pomysł na szybką przekąskę.To zdecydowanie coś co przyciągnie do kuchni najmłodszych.Ciasteczka są łatwe w wykonaniu i dzięki M&M'som kolorowe.Idealne do pochrupania dla małych i dużych.


Składniki:

(ok. 20 ciasteczek)

150 g masła
150 g cukru pudru
1 jajko
300 g mąki pszennej
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
M&M'sy lub inne kolorowe cukierki




Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puch.Wbij jajko,zmiksuj dokładnie.Mąkę przesiej i dodawaj partiami nie przerywając ucierania.Na końcu wlej ekstrakt i dodaj sodę,przemieszaj jeszcze raz całość.
Wykrawaj dłonią kawałki ciasta i formuj z nich kulki,delikatnie spłaszcz dłonią.Ciastka układaj na blaszce wyłożonej pergaminem.W każde ciasto wciśnij po 3 cukierki (jeśli masz chęć możesz dodać więcej cukierków).Piecz w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok 25-30 minut.






poniedziałek, 1 kwietnia 2013

'Twix' babeczki





Dziś jeszcze jedna świąteczna propozycja.Kruche ciasto,karmelowe nadzienie,czekolada.Uwielbiam batoniki Twix,na pomysł zrobienia babeczek Twixopodobnych wpadłam przypadkowo.Mam w domu spody do kruchych babeczek.Zazwyczaj gdy piekę kruche ciasto, wykorzystuję skrawki z ciasta i wypiekam z nich kruche babeczki.Przechowywane w zamkniętym pojemniku długo zachowują świeżość.Wczoraj robiłam nadzienie krówkowe do mazurka i pomyślałam "czemu nie".Nadziałam nim babeczki a wierzch zwieńczyłam czekoladą.Efekt hm pyszny :) ale bardzo słodki.Zapraszam na babeczki..


składniki:

kruche ciasto

90 g zimnego masła
4 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki zimnej wody

nadzienie:

300 g krówek
100 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka miękkiego masła

wierzch:

100 g deserowej czekolady
100 g mlecznej czekolady
200 ml słodkiej śmietanki 30%

kolorowa posypka



Jeśli nie masz gotowych kruchych spodów zacznij od ich przygotowania.Zimne masło posiekaj,dodaj żółtka obie mąki.Szybko zagnieć ciasto.Jeśli ciasto jest mało zwięzłe dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą,włóż do lodówki na 1 godzinę.Natłuść foremki na babeczki.Od ciasta odrywaj kulki i wylepiaj nimi foremki.Każdą babeczkę nakłuj widelcem.Babeczki piecz w temp. 160-170 stopni.Z podanych składników otrzymasz około 20 sztuk.
Krówki i śmietankę podgrzej w rondelku do całkowitego wymieszania się składników.Nie musisz gotować tej masy.Przestudź ją lekko,wmieszaj łyżkę masła.Jeszcze ciepłą masą nadziewaj babeczki.
Obie czekolady oraz śmietankę podgrzej w rondelku.Wymieszaj tak aby składniki się połączyły.Ta masa również nie wymaga gotowania.Wystudź masę czekoladową,aby udekorować nią babeczki masa musi być zimna. Dekoruj babeczki z pomocą rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki.Gotowe babeczki obsyp posypką.